ro en

Geotermia de mica adancime

"GeoExchange", mai exact folosirea temperarii scoartei terestre, este termenul industrial folosit pentru a descrie incalzirea alternativa, ventilatia si sistemele de aer conditionat. Acesta mai este cunoscut si ca sistemele de energie ale pamantului sau sisteme geotermale de pompe de cald...
"GeoExchange", mai exact folosirea temperarii scoartei terestre, este termenul industrial folosit pentru a descrie incalzirea alternativa, ventilatia si sistemele de aer conditionat. Acesta mai este cunoscut si ca sistemele de energie ale pamantului sau sisteme geotermale de pompe de caldura.
Ideea majora este sa folosim caldura solului si proprietatile de racire pentru a raci sau incalzi intreaga cladire.
Acest schimb de caldura dintre sol si cladire este indeplinit prin folosirea unei pompe de caldura.
Cea mai timpurie aplicatie de acest gen dateaza de prin 1912 ,cand prima licenta a sistemului pentru circuitele subterane a fost inregistrata in Elvetia. Totusi, abia in anii 1970 , sistemul geotermal a castigat creditul pietii.
Primele sisteme de incalzire au fost proiectate pentru un sector rezidential si functionau pe sistemul de tip apa. Pe la mijlocul anilor 1980, progresele in eficienta pompelor si a razei de actiune, combinate cu materiale mai bune pentru circuitele subterane , au permis pompelor sa intre categoric pe piata . Cam in acelasi timp , aplicatiile comerciale au inceput sa castige popularitate.
Cea mai mare instalatie comerciala ( un sistem de tip sol-apa), are o capacitate totala de racire care depaseste 15800KW, demonstrand clar ca sistemele geotermale nu sunt limitate la aplicatii pe scara mica.

Functionarea Pompei de Caldura

Într-un circuit închis, un agent de lucru care tinde să se evapore la temperaturi joase este evaporat, comprimat, lichefiat şi dilatat, în mod alternativ
În vaporizator se află agentul frigorific în stare lichidăla o presiune joasă. Acesta are o temperatură mai mică decâ...
Într-un circuit închis, un agent de lucru care tinde să se evapore la temperaturi joase este evaporat, comprimat, lichefiat şi dilatat, în mod alternativ
În vaporizator se află agentul frigorific în stare lichidăla o presiune joasă. Acesta are o temperatură mai mică decât temperatura sursei de căldură. Astfel, căldura este transferată de la sursa de căldură la agentul frigorific, determinând evaporarea acestuia din urmă.
Agentul frigorific în formă gazoasă este comprimat în compresor la o presiune ridicată şi se încălzeşte puternic, astfel încât temperatura acestuia după comprimare este mai mare decât temperatura necesară pentru încălzire şi prepararea acm. Energia produsă de compresor este, de asemenea, transformată în căldură, fiind transferată agentului frigorific.
În interiorul condensatorului, agentul frigorific foarte fierbinte şi aflat sub înaltă presiune cedează sistemului de încălzire (radiator de căldură) întreaga căldură, atât cea provenită de la sursa de căldură, cât şi energia de lucru a compresorului preluată sub formă de căldură. În acest fel, agentul frigorific se răceşte puternic şi trece din nou în stare lichidă.
În faza următoare, agentul frigorific ajunge prin ventilul de expansiune înapoi la vaporizator. În ventilul de expansiune are loc expansiunea la presiunea iniţială.

Marea majoritate a pompelor de căldură funcţionează pe principiul unui ciclu de presiune a aburului secundar.

Întreg procesul poate fi inversat pentru climatizarea cladirii in anotimpul cald.

Componente

Functia de baza a unui sistem de energie geotermala este sa asigure incalzirea si racirea unei cladiri.
In plus, poate incalzi apa ( 20% din energia medie solicitata intr-o cladire se foloseste pentru preparearea apei calde menajere), iar majoritatea unitatilor include o componenta c...
Functia de baza a unui sistem de energie geotermala este sa asigure incalzirea si racirea unei cladiri.
In plus, poate incalzi apa ( 20% din energia medie solicitata intr-o cladire se foloseste pentru preparearea apei calde menajere), iar majoritatea unitatilor include o componenta care incalzeste apa pentru uz potabil si sanitar, uneori suplimentata de un boiler conventional.

Pentru a indeplini aceste functii, sistemele geotermale sunt constituite din 3 sub-sisteme fundamentale :
1. O conducta conectata la pamant ( cunoscuta si ca circuit inchis / circuit inchis de alimentare cu apa sau evopator) care extrage caldura din sau o evacueaza in pamant.
2. O pompa de caldura care transfera caldura intre sistemul de repartizare si pamant / circuit de alimentare cu apa
3. Un sistem de repartizare care furnizeaza caldura si racoare in cladire(condensator).

Conditii optime

Construcţiile noi:
- Acestea permit cel mai uşor adoptarea unui sistem bazat pe Pompe de caldura;
- Există un număr de situaţii în care s-au folosit astfel de sisteme in proiecte majore de renovare ori la extinderi de cladiri;
- Sistemele geotermale se adapteaza pract...
Construcţiile noi:
- Acestea permit cel mai uşor adoptarea unui sistem bazat pe Pompe de caldura;
- Există un număr de situaţii în care s-au folosit astfel de sisteme in proiecte majore de renovare ori la extinderi de cladiri;
- Sistemele geotermale se adapteaza practic oricarui tip de cladire, o strategie de succes ar fi reprezentata de utilizarea unor pompe de caldura mai mici amplasate in dulapuri tehnice, subsoluri si mansarde pentru a ventila spatiile cu un numar minim de trasee de conducte.

Cladiri comerciale:
Sistemele geotermale sunt o alegere optima pentru cladirile comerciale sau institutionale intrucat ii ofera arhitectului o flexibilitate arhitecturala deosebita, deoarece toate componentele sistemului sunt ascunse. Acest lucru este indeosebi important pentru cladirile unde aspectul exterior este important.
De asemenea, daca se folosesc sisteme geotermale marimea camerelor tehnice poate fi redusa.
- Candidati excelenti pentru sistemele geotermale sunt cladirile cu spatiu larg de incalzire si mari consumatoare de apa calda menajera, facilitate suplimentare de intretinere , centre de ingrijire batrani si centre medicale , scoli si gradinite, cladirile care necesita incalzire si racire simultana pe tot parcursul anului.

Lipsa infrastucturii:
- Cladirile aflate în zonele unde nu exista utilitati sunt candidatele perfecte pentru sistemele de incalzire bazate pe energie geotermala.
- Acolo unde investitia pentru bransarea la magistralele de gazele naturale este foarte costisitoare se poate adopta usor acest tip de incalzire alternativa.